Je hebt vast al eens een 360 graden video bekeken via YouTube, Facebook of Vimeo. Nu de grootste videodiensten standaard ondersteuning bieden voor VR video raakt dit nieuwe medium steeds meer ingeburgerd. Je kunt VR video bekijken met een PC, laptop, tablet of smartphone en uiteraard de vele VR brillen. Is een VR video maken eigenlijk moeilijk? Wat zijn de kosten van een 360 camera? Of is een VR film laten maken door professionals een beter idee en waarom? Laten we de voordelen en nadelen van zelf een Virtual Reality video maken en een 360 graden video laten maken eens met elkaar vergelijken.

360 graden video laten maken

de camera

Bij professioneel een VR film laten maken zal het bedrijf zelf voor een camera zorgen, afhankelijk van het budget zullen ze hiervoor de meest geschikte keuze maken. Een professionele 360 camera heeft doorgaans een beeldresolutie van 8K met een 3D stereoscopisch beeld en spatial audio. Deze camera’s zijn dusdanig complex dat er veel berekeningen achteraf door een stevige computer berekend moeten worden. Het gaat dus niet alleen om de camera, de persoon die de camera bedient en de beelden later verwerkt is ook van belang.

De opnames

Heb je al nagedacht waar de crew zich moet verstoppen? Je filmt immers het volledige beeld om de camera heen. Bij een VR film laten maken wordt rekening gehouden met alle kijkrichtingen, en de kijkrichting kan door subtiele visuele aandachtspunten worden gestuurd. Wanneer de opnames niet goed zijn kun je dat achteraf niet meer corrigeren.

De montage

Steeds meer professionele editing programma’s bieden standaard ondersteuning voor 360 video. Een VR film laten maken kan steeds sneller en ook goedkoper. Uiteindelijk is het niet de hardware of software die de kwaliteit van het resultaat zal bepalen, dat is de editor die het beeld en geluid precies goed weet te monteren.

Je hebt nu een overzicht van de mogelijkheden én de uitdagingen bij een VR video maken. Wanneer je bezig bent met 360 productie als hobby kun je goedkoop aan de slag, als je op zoek bent naar professionele kwaliteit zal een VR video laten maken niet alleen betere resultaten bieden, het zal je ook veel frustraties besparen!

Zelf Virtual Reality video maken

De camera

Je zult in de eerste plaats een 360 graden camera moeten kopen of huren. Om een voorbeeld te noemen; je kunt voor 300 euro een Insta360 ONE kopen, en voor 3000 euro een Insta360 Pro. Hetzelfde merk maar een factor 10 prijsverschil. Hoewel de ONE best aardige beelden kan schieten, zul je voor professionele resultaten toch echt de Pro nodig hebben. Zeker met het oog op de nabije toekomst wanneer steeds meer mensen de video in de hoogste kwaliteit kunnen bekijken.

De opnames

Je huurt een mooie camera en gaat zelf de VR video maken. Heb je een script geschreven? Houd er rekening mee dat je niet zomaar kunt knippen en plakken achteraf, dat werkt met 360 video namelijk heel desoriënterend. Denk meer in de vorm van een toneelstuk of museumtour, langere beelden met de mogelijkheid voor de toeschouwer om rond te kijken.

De montage

Houd er bij zelf een VR video maken rekening mee dat 8K video een enorme belasting op de computer legt, met 4K is het nog wel te doen. Shots moeten eigenlijk niet langer zijn dan tien seconden, vergeet niet dat de titels geprojecteerd worden op een bolvorm. Oh ja, je zult met een professionele 360 camera eerst de beelden van de afzonderlijke lenzen met elkaar moeten combineren.