Eén van mijn favoriete plekken om te bezoeken in Europa is de stad Dubrovnik. Ondanks dat het mijn favoriet is, zijn er nog genoeg mensen waarvoor de stad onbekend is. Langzaam aan begint Kroatië wel steeds populairder te worden bij toeristen. Toch zijn er nog genoeg plekken te ontdekken die nog geen enkele andere toerist gezien heeft. Wij geven je graag een paar tips als je van plan bent om naar Dubrovnik te gaan!

Tip 1: Spring van de rotsen in de zee!

Dubrovnik staat bekend om z’n prachtige stranden. Tijdens de zomermaanden kan het strand alleen erg druk worden met lokale bezoekers en toeristen. Een alternatief voor het drukke strand is een bezoek aan een Buza Bar. Deze bar is gevestigd op de rand van de oude vestingmuur van de stad.

rots springen dubrovnik

Vanaf het terras van de bar heb je een prachtig uitzicht over de zee. Je kan hier heerlijk genieten van de zon en een koud biertje.

Krijg je het te warm op het terras? Ga dan net als de locals van de klif afspringen in de zee. Het zorgt niet alleen voor een unieke ervaring, maar ook voor wat verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

rots springen dubrovnik 2

Hoe vind je de Buza Bar? Loop tegen de klok in door de hoofdstraat van Dubrovnik langs alle winkeltjes. Uiteindelijk zie je in de stadsmuur een gat. Aan de binnenkant van de muur zie je met verf aangegeven een bordje dat je hier niet topless mag zonnen.

Als je het gat ingaat hoor je de muziek al in de verte. Je hebt de Buza Bar gevonden! Je kan hier op de rotsen genieten van de zon. Bereid je alleen voor dat de rotsen minder comfortabel zijn dan het strand. Het grote voordeel is dat je een uniek plekje hebt vergeleken met het strand!

rots springen dubrovnik 3

Er is nog een Buza Bar waarbij je veel beter van de rotsen kan springen. Dit is de Buza Bar II. Je moet hiervoor iets verder doorlopen langs de stadsmuur. Er staat hierbij een bordje aangegeven met Ice Cold Drinks. Er is in deze bar speciaal een gedeelte aangebracht om van de rotsen te springen. De hoogste rots om vanaf te springen is 18 meter.

Tip 2: Maak een wandeling over de stadsmuren

Voor het beste uitzicht over de stad is het slim om een stadswandeling over de stadsmuren te maken.  Het enige nadeel is dat het 16 euro kost om op de stadsmuur te lopen.

stadsmuren dubrovnik

Daar staat wel tegenover dat je een prachtig uitzicht krijgt over de stad. Mocht je dit gaan doen ga dan wel vroeg op pad. In de middag kan het al snel druk worden op de stadsmuur. Daar komt nog eens bij dat de temperaturen hoog oplopen bovenop de muur.

stadsmuren dubrovnik 2

Als je het volledige rondje op de muur wil lopen dan ben je gerust een paar uur bezig. Neem dus wel voldoende water mee vooral op een warme zomerdag.

stadsmuren dubrovnik 3

Tip 3: Neem de veerboot naar het eiland Lokrum

Vanuit Dubrovnik kan je binnen 10 minuten met de veerboot op het eiland Lokrum staan. Op dit eiland zijn er verschillende plekjes waar je kan zwemmen. Er is zelfs een stukje “dode zee” waar je blijft drijven.

veerboot Lokrum

Als je op zoek bent naar leuke activiteiten die gratis zijn, dan is Lokrum een aanrader. Naast zwemmen op bijzondere plekjes kan je zonnen op het strand of de botanische tuinen bezoeken.

veerboot Lokrum 2

Er is zelfs een Game of Thrones tentoonstelling die je gratis kan bezoeken. Je vind hier o.a. een replica van de ijzeren troon uit de series.

veerboot Lokrum 3

Tip 4: Bekijk de zonsondergang op de top van de berg Srdj

Op welke plek in Dubrovnik kan je het beste genieten van de zonsondergang? Dit is natuurlijk de top van de berg Srdj.

zonsondergang Srdj

Er gaat een speciaal kabeltreintje naar de top van de berg. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en nabijgelegen eilanden. Eventueel kan je een picknickmand mee naar boven nemen. Je kan zo heerlijk genieten van een picknick bij zonsondergang.

zonsondergang Srdj 2

Zoek wel ongeveer twee uur voor zonsondergang een goed plekje uit. Vergeet niet om ook een kleedje mee te nemen om op te zitten. De beste plekjes vind je vaak als je wat verder wegloopt van het hoofdgebouw.

zonsondergang Srdj 3

Je kan hier op de rotsen zitten bij de afgrond. Zodra de zon onder is kan je gerust nog even blijven zitten. Er ontstaat al snel een lange rij met toeristen die weer naar beneden willen. In plaats van in de rij staan kan je lekker genieten van de lichtjes beneden in de stad.

Tip 5: Geniet van pizza en katten

Als je naar Dubrovnik gaat zijn er twee dingen die je gaan opvallen. Dit zijn pizza’s en katten. Beide kom je echt overal in de stad tegen.

Italië staat misschien bekend om hun pizza, maar ook in Kroatië hebben ze er hun specialiteit van gemaakt. Als je rekening moet houden met je budget dan zijn de grote pizza’s ideaal om met elkaar te delen. Terwijl je buiten geniet van een pizza spot je al snel de leukste katten in de stad.

Sommige komen zelfs even kopjes geven en willen geaaid worden. Je vraagt je bijna af welke stad niet leuk is vol met katten en pizza?

In Dubrovnik kan je van beide genieten!

Foto’s: @lola.photography.